Plaže otoka Biševa

Osim nadnaravno lijepih speleoloških atrakcija, otok Biševo nudi i prekrasne plaže. S obzirom da je 18 km duga obala otoka pretežno strma i nepristupačna, nadvijena visokim i prijetećim liticama, od desetak uvala samo su u uvalama Mezuporat, Salbunara i Porat izgrađeni mali gatovi prikladni za privez brodova. Do plaža, osim brodom, možete doći i stazom koja se pruža otokom.

Porat

Jedna od najljepših nalazi se u uvali Porat, na zapadnom dijelu otoka. Riječ je o pješčanoj plaži koja izgleda poput rajskih plaža iz televizijskih reklama. Unatoč pješčanom dnu, more je izuzetno bistro.

Odmorite se u uvali Porat i uživajte u kupanju u kristalno čistom moru ili se izležavajte na prekrasnoj plaži. Veći dio plaže ima prirodni hlad zbog borove šume, a zbog svoje odlične lokacije gotovo da i nema vjetra. Uz plažu se nalaze i ugostiteljski objekti.

Salbunara

Plaža u uvali Salbunara, koju domaći nazivaju Sarbunora, nalazi se odmah sjeverno od Porata. Svoj je naziv dobila po lokalnom izrazu za pijesak – sarbun. Egzotičnom izgledu ove pješčane uvale pridonose nanosi eolskog pijeska na kojem rastu ugrožene i zaštićene vrste bilja. Na obalama uvale Salbunara nalaze se brojni zanimljivi geološki oblici, izumrli školjkaši iz doba dinosaura, te okamenjeni morski prudovi izgrađeni od milijuna kućica fosilnih puževa.

Mezuporat

Malenu šljunčanu plažu u Mezuportu moguće je posjetiti redovnom linijom iz Komiže, a ona je i polazište posjeta za Modru špilju.