O Centru

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo – na prirodi temeljen turizam, edukacija i društvena odgovornost

Osmišljen kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine, gospodarski racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja, Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo doprinijet će održivom razvoju otoka Biševa.

Svjesni da na Biševu ima mnogo više toga za ponuditi osim same Modre špilje, u Centru za posjetitelje Modra špilja – Biševo obuhvatili smo podmorske, kopnene i geološke fenomene, objedinili ih s bogatom prošlošću otoka i na jedinstven ih način približili posjetiteljima. Naravno, prvenstveni cilj očuvanje je svih sastavnica ekološke mreže na području otoka Biševo i održivi razvoj temeljen na ekološkim, socijalnim i ekonomskih principima.

Uz posjet Modroj špilji, koja je do sada bila jedini lokalitet otvoren za posjete, posjetitelji će moći uživati u sljedećim sadržajima:

Vrh Stražbenica – najviši vrh otoka Biševa s 239 metara. S vrha, koji se uzdiže ponad kamenjarskih travnjaka, pruža se pogled na more, pučinske otoke Viškog arhipelaga, obližnju Komižu, a za pogodna vremena čistog obzora može se vidjeti i Italija. Sada je dostupan pješačkom stazom te opremljen odmorištem, dvogledom i ružom vjetrova.

Obalna topnička bitnica – na rtu Gatula nalazi se najjužnija obalna bitnica na Jadranu. Sada uređena i osvjetljena, posjetiteljima za vrijeme velikih vrućina nudi hlad i predivan pogled na otočić Kamik i Medivinu špilju. Na otvorima za topove uređena su odmorišta.

Medvidina špilja – najdulja morska špilja na Jadranu, duga 160 metara, nekadašnji je dom „morskog covika“, sredozemne medvjedice, po kojoj je i dobila ime. Uskoro kreću organizirani posjeti na način da se očuvaju njene prirodne vrijednosti.

Plaže otoka Biševa – na otoku postoje tri plaže od kojih su dvije pješčane sa zapadne strane otoka, Porat i Salbunara, dok se s istočne strane nalazi šljunčana plaža Mezuporat.

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo sa svim izložbenim i edukativnim sadržajima vezanim uz geologiju, floru i faunu ovog otoka. U sklopu Centra održavat će se niz programa, a tu se nalaze i restoran i suvenirnica.

Geostaza Biševo – opisuje geološki postanak otoka Biševa, prirodne vrijednosti, ali i kulturnu i tradicijsku baštinu stanovnika ovog prekrasnog i egzotičnog otoka. Proteže se kompletnim prostorom otoka u ukupnoj duljini od 19 km te se može obići pješke, a većim dijelom i biciklom.

Centar za posjetitelje (uredi i dvorana za predavanja) također je na raspolaganju svim organizacijama civilnog društva, znanstvenicima i gospodarstvenicima koji svoj rad usmjeravaju na očuvanje prirode i održivi razvoj.

Partnerske organizacije Centra za posjetitelje Modra špilja – Biševo:

Javna ustanova More i krš

Turistička zajednica grada Komiže

Institut Plavi svijet

Odvaži se otkriti!