Stalni postav

Stalni postav Centra za posjetitelje, koji se proteže na dvije etaže nekadašnje biševske osnovne škole, upoznaje nas s florom i faunom otoka, kao i s najznačajnijim geološkim i geografskim obilježjima Biševa.

Tako ovdje možete saznati koji su zaštićeni dijelovi prirode otoka Biševa – Modra špilja, Medvidina špilja, naučiti što je koraligen podmorskih strmaca Biševa i zašto je važna posidonija, zaviriti u ornitofaunu i herpetofaunu otoka Biševa i Viškog arhipelaga, vidjeti primjere otočke flore, upoznati se s dobrim dupinima i ostalim velikim kralješnjacima Viškog arhipelaga te zaviriti u bogatu povijest i kulturnu baštinu otoka Biševa.

Na otoku Biševu do sada je zabilježeno ukupno 485 biljnih vrsta i podvrsta. Utvrđene su 43 biljne vrste koje pripadaju različitim kategorijama ugroženih vrsta, 88 zaštićenih biljnih vrsta i sedam endemičnih vrsta. Iako u manjem obimu, vegetaciju Biševa predstavlja, i nekada zastupljeniji, kultivirani krajolik uglavnom prekriven nasadima vinove loze.

S obzirom da je Biševo poznato kao dom 16 vrsta ptica gnjezdarica, a otok je osim toga i važno odmorište pticama selicama u doba jesenske i proljetne seobe, u Centru možete saznati više o njima, kao i upoznati se s primjercima po dvaju vrsta gušterica i zmija koje obitavaju na otoku.

Stalni postav Centra za posjetitelje Modra špilja – Biševo nudi pregled sljedećih glavnih tematskih cjelina:

  1. Postanak otoka
  2. Plavi svijet – morske špilje
  3. Seoba ptica
  4. Kulturna baština i memorija otočana
  5. Otočna bioraznolikost

S obzirom da je Centar za posjetitelje smješten u nekadašnjoj školi, posjetitelji mogu vidjeti originalne školske klupe s pripadajućim nekadašnjim svakodnevnim uporabnim predmetima, poput pločica za pisanje, tadašnjih spužvi i kreda, tintarnica itd.

Ulaskom u prostor, u prizemlju na širokom platnu pogledajte film o Modroj špilji, a na dva monitora kratke video ili slikovne programe o dupinima i podmorju. Osim toga, poslušajte glasanje svih morskih ptica uključujući „noćno žalovanje“ Diomedove ptice, kaukala.

Ulazak u interpretacijsku dvoranu na prvom katu prolazi kroz prikaz transjadranskog seobenog puta ptica koje se kraj Biševa sele u jesen iz središnjeg dijela Europe preko Visa i Palagruže prema Monte Garganu i dalje u Afriku na zimovanje. Slijede ptice koje zimuju na otoku, a na kraju posjetitelji saznaju informacije o najznačajnijoj ptici otoka, Eleonorinom sokolu, koji zimuje na otoku Madagaskaru.

Ulaskom u zatvoreni središnji prostor posjetitelji se stavljaju u ptičju perspektivu i kroz video projekciju imaju priliku posjetiti nekoliko najvažnijih lokacija otoka i poslušati tri priče preostalih ljudi koji još uvijek žive na otoku, kao i glasanje otočnih ptica i kukaca.

Dok razgledavaju izloške, posjetitelji mogu provjeriti svoje znanje na monitorima koji skrivaju pitalice iz prirodne i kulturne baštine.

Posjetitelje također upoznajemo s opasnostima vatre te na koji način se treba ponašati na otocima.

Važno je istaknuti hvalevrijednu ulogu stalnog postava Centra za posjetitelje Modra špilja – Biševo, koji će posjetiteljima omogućiti da dobiju sliku o stvarnoj biološkoj raznolikosti otoka, jer tijekom vrućih i sušnih mjeseci glavne turističke sezone ne mogu se uvjeriti u nju na licu mjesta. Stoga svakako preporučamo posjetiteljima da otok Biševo i Centar za posjetitelje posjete i izvan ljetne turističke sezone!